Practilonga Malena - Volume 4 - Eski Ev Kafe - Karşıyaka - TDJ Ali Şen - 18 Kasım 2021 Perşembe

 



Sevgili İzmirli Tangoseverler,


Bu hafta Practilonga Malena'yı Perşembeye aldık, öyle icab etti :-) DJ'imiz yine sevgili Ali Şen abimiz. Her hafta yeni sürprizler yapıyor, yeni tandalarla deneyimimizi zenginleştiriyor. Kendisine bir kez daha çok teşekkür ediyoruz.


A. Müzikler:

- 1925'ten günümüze Arjantin Tango müzikleri çalınacak. Aslında isimlendirmeye çok da takılmayın, iç-içe geçmişlik de var, mesela Guardia Nueva 1950'ye kadar olup Golden Age'i de kapsıyor. Ben ise Spotify'da aşağıdaki gibi grupladım. 

1925-1935 Guardia Nueva 

1935-1952 Golden Age

1952-1983 Transition Era

1983 sonrası - Modern Orkestralar

Valsler

Milongalar

- Gecede milonga usulünde ve sıralamasında müzik yapılacak.

- Hangi dönemi hangi ağırlıkta çalacağı DJ'in beğenisine, grubun enerjisine ve dans düzeyine göre değişir. 

- Practilongamızda müzikler programlı, tematik, eğitsel, yarı programlı ya da doğaçlama yapılabilir. 

- Tabi ki Para Bailar çalınacak. Tercihen practica yönü olacağı için daha ritmiklerden, daha gelenekçilerden gitmekten yanayız. Yine de DJ'in işine karışmak olmaz.  

- Cortinalar da DJ'in beğenisine kalmış. Umarız DJlerimizin zevkleri sizlerinkiyle örtüşür.


B. Tango DJlerimiz:

- Kimi zaman DJs Anonymous olacak. Kimin çaldığını ve ne şekilde içerik hazırlandığını bilmeyeceksiniz. Yıldız yetiştirmiyoruz, kendimiz ve dostlarımız için müzik yapıyor ve paylaşıyoruz. Para almıyoruz, para vermiyoruz, profesyonel değiliz. Bu bizim için sadece yaşam biçimi ve keyif. // DJs Anonymous ekibine katılmak için lütfen Ali Şen, Aren Leon, Julia Reed, Oğuz Yılmaz ve Caner Keskin ile iletişime geçiniz. //

- Kimi zaman da bize misafir olan veya katılan, veya katkıda bulunmak isteyen DJleri ağırlayacağız. 


C. Dans (Milonga/Practica/Practilonga):

- Amaç hem pratik hem de eğlence. Tam bir milongadaymışçasına dans etmek de serbest, pratik yapmak da.

- Pratiğiniz rondayı bozmadığı sürece pistte çalışabilirsiniz. Ancak çalışmanız gereken temel veya özel figürler varsa ve hele de konuşarak ve tartışarak bunu yapacaksanız kenarda bir yerlerde yapmalı, rondaya girmemelisiniz. 

- İçsel dans teşvik edilecek. İzleyiciye değil, kendinize, partnerinize ve müziğe dans edeceksiniz, showmanlik yapmıyoruz.  

- Yer yer durabilirsiniz, aceleniz yok, nefes alın, bir yere yetişmiyoruz. 

- Gösterişli, geniş figürler, aşırıya kaçan hareketleri önermiyoruz. Ancak yine de yapmak istiyorsanız, pist ve ronda elverişli ise yapabilirsiniz. 

- Tanışın, arkadaş olun, kaynaşın, çekinmeyin insanlardan, hepimiz aynı mayadan geliyoruz. Aralıksız dans etmek ve su içinde kalmak zorunda değilsiniz. İzlemeyi tercih edebilirsiniz, ya da müzikleri dinlersiniz. 

Buraya örnek olsun diye Buenos Aires'in Palermo semtinde Salon Canning'deki milongadan bir kesit koyuyorum. Pedro Laurenz'in Amurado'su ile tanda başlıyor. İnsanların dansa kalkma ve rondanın toparlanma anını gösteriyor. Kalabalık olduğu için otomatik olarak iç rondayı da oluşturuveriyorlar hiç zorlanmadan. Bizde trafik karışıyor, çarpışmalar yaşıyoruz. :-) Olacak olacak merak etmeyin, acelemiz de yok ayrıca. Dansa başlarken de biraz chit chat yapıyorlar, sohbet, tanışma, güleryüz... Dans boyunca da bardak, çatal, kaşık sesleri, salonda uğultu, insan sesleri, gülüşme ve konuşmalar olabiliyor. Tango böyle toplumsal bir olay. Ortada dans ve müzik var diye hayat durmuyor, sosyal yaşamla iç içe devam ediyor. Aşırı konsantre olup sadece dans edilir diye katı bir buluşma değil Milongalar. Sosyalleşmek için de değerli anlar.


D. Kurallar:

- Adab-ı muaşere, adab-ı muaşere, adab-ı muaşere...

- Tango kurallarını da biliyorsunuz. Sevgili Sermet Sünnetçioğlu ve Filiz Altın arkadaşlarımız kaleme almışlardı. https://tangokolektifi.blogspot.com/p/tango-kurallari.html

- Bu kurallar gözünüzde büyümesin. Bam diye yüzünüze çarpan, stres yaratanlar olursa da aldırmayın. Adapte edilmesi zaman alacak. Kural varsa gerekçesi de vardır. Hep birlikte öğreniyoruz. Acelemiz yok. Dilediğimiz kadarını almakta özgürüz.

- Kıyafeti çok dert etmeyin. Biz bizeyiz. Dans ayakkabılarınız ise konforunuz için de işlevsel olarak da önemli. Biz kıyafet konusunda biraz daha Avrupalılar gibi rahat davranacağız. El Chino'nun anlattığı gibi takım elbiselere ve salon kıyafetlerine ihtiyacımız yok. Hele de Practilonga'dayken, yani Milonga ile Pratik arasında bir gecedeyken... Özgürsünüz, rahat olun. O eski jenerasyon, biz yeni, orası Buenos Aires, burası İzmir. Duygumuz, yaşam biçimimiz, günlük hayatımız aynı değil. Zorlayarak birebir aynısını yapmamızın alemi yok, boşa stres.

- Salon baskısına girmeyecek, öyle her şeyi de ezberler gibi kopyalamayacağız, özgür bireyler ve İzmir'e ait başka bir topluluk olduğumuzu hatırlayacağız. Seçme şansımız var. Kopyala ve yapıştır bize uygun değil. Düşünebilir, tartabilir, istediğimizi alır, istediğimizi de geri çeviririz.

Villa Urquiza'nın milonguerolarından El Chino Perico ile yapılan röportajı daha önce blogumda yayınlamıştım.  

https://arenleon.blogspot.com/2021/09/El-Chino-Perico-ve-Villa-Urquiza-Stili.html

Yine sabrı ve ilgisi olan aşağıdaki videoyu da izleyebilir. Buenos Aires'te milonga adabını anlatıyor. Otomatik çeviriye girerek altyazıyı Türkçeleştirebilirsiniz. 


E. Mekan:

Etkinliğin gerçekleştirileceği Eski Ev Kafe Karşıyaka İzban Durağı'nın dibinde erişim çok kolay. 


F. Konum ve Erişim:

Google Lokasyonu için:
Eski Ev Kafe - Karşıyaka




Keyifli bir practilonga akşamı diliyoruz.


İzmir Özgür Tango Kolektifi adına,

Aren Leon, Moderatör





Comments

Popular posts from this blog

İZMİR ÖZGÜR TANGO KOLEKTİFİ'NİN GEREĞİ

Practilonga Malena - Volume 2 - Eski Ev Kafe - Karşıyaka - TDJ Afrodit - 21 Ekim 2021 Perşembe