Milonga Urquiza - Volume 6 - Feraye Cafe Bar - Kemeraltı - TDJ Augusto Boal - Paulo Freire için - 15 Kasım 2021 Pazartesi

 




Sevgili İzmirli Tangoseverler,


Umarız ki keyfiniz yerindedir, günleriniz ve haftalarınız güzel geçiyordur. Bizden yana herşey yolunda görünüyor. Doya doya dans ediyoruz, daha ne olsun.

Gelelim bu Pazartesi Feraye'deki Milonga Urquiza programımıza:

Saat 19:30'da Feraye'de toplanıyoruz, biraz sohbet ediyor, sağdan soldan ve tangodan konuşuyor, aramızda yeniler varsa tanışıyoruz. Sonra da 8 ile 8 buçuk arası Milongamız başlıyor. 

Bu hafta DJ'imiz Augusto Boal (1931-2009) olacak ve Paulo Freire (1921-1997) için çalacak. Biri Ezilenlerin Tiyatrosu'nu, diğeri Ezilenlerin Pedagojisi'ni yazdı. İkisi de Brezilya'da ve Dünya'da baskıya maruz kalanları, zulme uğrayanları anlamaya çalıştılar, onların sesi oldular, onların hakları için çabaladılar. Felsefe, eğitim ve sanat yolu ile tabii... Kaba kuvvetle değil. Ezilenlerin kendi sosyal sorunlarını kendilerinin anlamaları ve çözüm bulmaları, sorumluluk almaları için çabaladılar, metotlar geliştirdiler. Koyun gibi yaşamasınlar, farkındalıkları artsın diye uğraştılar.    


Aşağıda Boal'in kendi ağzından Ezilenlerin Tiyatrosu'nu (Forum Tiyatrosu) dinliyorsunuz. Auto translate üzerinden Türkçe altyazıyı açabilirsiniz.2003'te Harvard'da gerçekleştirilmiş bir buluşma. Bu 1. bölümü, devamı da var.



Tiyatroya ve oyunculuğa hepimiz mutlaka hayatımızın bir döneminde ilgi duyuyoruz. Ama bu çok daha farklı. Herkese ulaşabilir, herkesi kapsayabilir, her insanın ve topluluğun ihtiyacını karşılayabilir biçimde bir tiyatro. Doğaçlama, tartışma dolu, anlamaya yönelik, sonunda nereye varacağı belli olmayan, senaryosu olmayan tiyatro. Boal ilk olarak 1974'te yayınlamış. 



Ezilenlerin Pedagojisi de zaten bunun arkasındaki felsefe. Freire 1968'de yayınlamış. "68" İkisinin de başları beladan kurtulmamış. Kısacası şunu söylüyor. Baskı yapanın farkında olun, teslim olmayın, kendi ayaklarınız üstünde durup bağımsız düşünebilen insanlar olarak topluluk bilincine varın ve kendiniz öğrenmenin yolunu bulun. Sizler eğitim sorumluluğuna sahip olan insanlar, akademisyenler, aile bireyleri, iş yerinde üst rolde olanlar... (Bizim tango hocalarımız...) Elinize geçen otoriteyi süistimal etmeyin, ezmek için fırsata dönüştürmeyin. Ya da sistemik baskının aracı haline gelmeyin. Ezenin de ezilenin de arada kalan kendinizin de farkında olun, çare arayın, yol bulun. Ezmeyin, ezilmeyin, ezdirmeyin!  



MILONGA URQUIZA'da:


A. Müzikler:

- 1925-1952 arasındaki Arjantin Tango müzikleri çalınacak. Aslında isimlendirmeye çok da takılmayın, iç-içe geçmişlik de var, farklı yorumlayarak adlandırma da... Ben Spotify'da aşağıdaki gibi grupladım. 

1925-1935 Guardia Nueva 

1935-1952 Golden Age

- 1-2 Tanda belki 1958'e kadar çıkabilir. 

- Modern orkestralara yer vermeyeceğiz. 

- Tabi ki Para Bailar (Dansa uygun) çalınacak. Ama öyle çok koşturmacalı, yükseklerden değil.  

- Cortinalar 1979'u geçmeyecek. Onlar da nostalji yüklü olacaklar, tıpkı Kemeraltı gibi, Antikacılar Çarşısı gibi, Feraye gibi ve tıpkı Villa Urquiza gibi. 


B. Tango DJlerimiz: 

- DJs Anonymous olacak. Kimin çaldığını ve ne şekilde içerik hazırlandığını bilmeyeceksiniz. Yıldız yetiştirmiyoruz, kendimiz ve dostlarımız için müzik yapıyor ve paylaşıyoruz. Para almıyoruz, para vermiyoruz. Bu bizim için sadece yaşam biçimi ve keyif. // DJs Anonymous ekibine katılmak için lütfen Ali Şen, Aren Leon, Caner Keskin, Julia Reed veya Oğuz Yılmaz ile iletişime geçiniz. //

- TDJlerin hepsi tarihten, romanlardan, filmlerden, toplumdan çıkan acı tatlı karakterler olacak. 

- Şimdiye kadar Albay Frank Slade, Banazlı İsmail, Ivan Illich, Kimmeryalı Barbar Conan, Roma İmparatoru Marcus Aurelius, Spartacus, Don Vito Corleone, Alfonsina Storni, Zeus'un kızı tanrıça Afrodit ve Tony Stark (Iron Man) bizlerle beraberdi. Bugün ise Augusto Boal DJs Anonymous'a katıldı. 


C. Onurlandırma / Anma:

Kimi Milongalarımızı önemli gördüğümüz örnek karakterlere adıyoruz, onları anıyor, değer veriyoruz. Daha önce Julio Cortazar ve Pepper Postts'a adadık, bugünse Paulo Freire var. 


D. Dans:

- Gösterişli, geniş figürler, aşırıya kaçan hareketler olmayacak. 

- İçsel dans teşvik edilecek. İzleyiciye değil, kendinize, partnerinize ve müziğe dans edeceksiniz. 

- Yer yer durabilirsiniz, aceleniz yok, nefes alın, bir yere yetişmiyoruz. 

- Kısacası Başak Evran ile sohbetlerimizde konuştuğumuz gibi DJlikte olduğu gibi burada da star değiliz, olmak da istemiyoruz. Kendi halinde bir grup insanız ve sadece dans ediyoruz, böyle de devam etmek istiyoruz. 

- Tanışın, arkadaş olun, hep avluda olmak ve dans etmek zorunda da değilsiniz, içeride koltuklar var, oradan da müziği duyabilir, arkadaşlarınızla keyifli sohbet edebilirsiniz, dilerseniz dışarıda Balıkçılar Çarşısı'na bakan kısımda da oturur dinlenir sonra da avluda dansa dönersiniz. 

Villa Urquiza'nın bazı büyük milonguero ve milongueralarını burada izleyebilirsiniz. 


E. Kurallar:

- Adab-ı muaşere, adab-ı muaşere, adab-ı muaşere...

- Tango kurallarını da biliyorsunuz. Sevgili Sermet Sünnetçioğlu ve Filiz Altın arkadaşlarımız kaleme almışlardı. https://tangokolektifi.blogspot.com/p/tango-kurallari.html

- Kıyafeti çok dert etmeyin. Biz bizeyiz. Dans ayakkabılarınız konforunuz için önemli. Bu konuda biraz daha Avrupalılar gibi rahat davranacağız. El Chino'nun anlattığı gibi takım elbiselere ve salon kıyafetlerine ihtiyacımız yok. 

- Salon baskısına girmeyecek, öyle her şeyi de ezberler gibi kopyalamayacağız, özgür bireyler ve İzmir'e ait başka bir topluluk olduğumuzu hatırlayacağız. Seçme şansımız var. Kopyala ve yapıştır bize uygun değil. 

Villa Urquiza'nın milonguerolarından El Chino Perico ile yapılan röportajı daha önce blogumda yayınlamıştım.  

https://arenleon.blogspot.com/2021/09/El-Chino-Perico-ve-Villa-Urquiza-Stili.html

F. Mekan:

Feraye Cafe ve Antika Bar Kemeraltı'nın tam kalbinde, Antikacılar Çarşısı'nın içinde. İşletmecileri Utku bey avukat ve Cem bey de İzmir'in en bilindik ve en eski antikacılarından. Antikacılar Çarşısı'nın restorasyonu yapılır yapılmaz Feraye Cafeyi kurmuş ve çalıştırmaya başlamışlar. Arkadaşımız Orkun da mekanı yönetiyor ve her soruna anında müdahale ediyor. Menüde fiyatlar çok uygun, alkollü ve alkolsüz çeşitleri çok zengin ve mutfağında güzel yemekler yapılıyor. 



 Feraye'de bir Milonga hatırası. 2021 yazı. 

G. Konum ve Erişim:

Feraye'ye Konak İskele'den veya Tramwaydan, Konak veya Çankaya Metro durağından erişebilirsiniz. Aracınızla gelecekseniz Saat 18:30'dan sonra Kemeraltı'na araba ile de girilebiliyor. Taksi ile dönmek isterseniz taksi çağrılabiliyor veya buralar çok kararıyor endişe ederim derseniz grupla beraber ya da Feraye'den bir personelin eşliğinde de çıkabilirsiniz.



Feraye Cafe Antika Bar Google Harita Linki


Keyifli bir akşam diliyoruz,

İzmir Özgür Tango Kolektifi adına,

Aren Leon, moderatör





Comments

Popular posts from this blog

İZMİR ÖZGÜR TANGO KOLEKTİFİ'NİN GEREĞİ

Practilonga Malena - Volume 2 - Eski Ev Kafe - Karşıyaka - TDJ Afrodit - 21 Ekim 2021 Perşembe

Practilonga Malena - Volume 4 - Eski Ev Kafe - Karşıyaka - TDJ Ali Şen - 18 Kasım 2021 Perşembe